0 termék
0 Ft
Pszichopatológia és fejlődés
Péley Bernadette
Ár: 3500 Ft
 
Kosárba
 
darab

Egy év híján negyed százada, hogy a Pszichológia folyóirat külön számot szentelt a nem sokkal korábban létrejött fejlődési pszichopatológiának. Az érdem Ranschburg Jenőé, aki nagyon hamar felismerte az új szemlélet jelentőségét, és nagy szakértelemmel mutatta be az alig néhány évre visszatekintő kutatásokról, elméleti felvetésekről megjelent írásokat. A fejlődési pszichopatológia kialakulását Ranschburg egy új tudományág születésének nevezi, és rámutat azoknak az integrációs folyamatoknak a fontosságára, amelyek egyrészt a különböző tudományterületek között, másrészt „(…) az »akadémikus« fejlődéslélektan, valamint a »gyakorlati« klinikai pszichológia és pszichiátria" között zajlanak (RANSCHBURG, 1989, 331).

A negyedszázados évfordulón túl, jelen kötet megjelenését azért is időszerűnek gondoljuk, hogy a DSM-5 várhatóan 2013-ban vagy 2014-ben kerül bevezetésre, és az eddig megjelent javaslatok már most rengeteg vitát váltottak ki. A betegségek osztályozása, kritérium alapú besorolása nyilván elkerülhetetlen, és bizonyos keretek között szükséges is. Ugyanakkor ahhoz, hogy a felállított diagnózis jelentésteli, a lehetséges javulás megítélése pedig életszerűbb és pontosabb legyen, nem elég csak a tünetekre fókuszálni. A predikció szempontjából sokkal inkább előretekintő az a megközelítés, amelyik komolyan veszi az adaptív funkciókat, a környezet sajátosságait és az interakciók természetét. Az előbbi, kategória alapú statikus rendszerrel szemben az utóbbi dimenzionális elrendezésben gondolkodó,dinamikus szemlélet.

A kötet természetesen csak néhány területet tud bemutatni a fejlődési pszichopatológia gazdag kínálatából. A tanulmányok fejlődési folyamatokkal, tipikus és atipikus fejlődéssel, adaptációval és protektív tényezőkkel foglalkoznak, valamint olyan sajátos kontextuális tényezőkkel, amelyek a fejlődésben rejlő sebezhetőségre és rugalmasságra egyaránt rávilágíthatnak, és árnyaltabbá tehetik a normál fejlődésmenettel kapcsolatos elképzeléseinket.

A kötettel egyszersmind emléket kívánunk állítani a közelmúltban elhunytRanschburg Jenőnek is.

Pszichológia, Pszichiátria könyveink

Viselkedésfüggőségek

Michael Ascher, Petros Levounis (szerk.)
Ár: 4200 Ft

Vágy és hatalom

Lust Iván
Ár: 2500 Ft

Útmutató a SCID-5-CV használatához

Michael B. First, M.D., Janet B. W. Williams, Ph.D., Rhonda S. Karg, PhD., Robert L. Spitzer, M.D.
Ár: 5000 Ft

Tic-taktika

Tárnok Zsanett
Ár: 2500 Ft

Személyiségzavarok – klinikum és kutatás

Tényi Tamás (szerkesztő)
Ár: 4480 Ft